Aletta nu

Aletta Jacobs is na haar dood in 1929 niet vergeten. Tot op de dag van vandaag is zij een bron van inspiratie. Door haar doorzettingsvermogen heeft ze de geschiedenis weten te veranderen. Haar naam wordt gedragen door en voor vele instituten, scholen, straten, prijzen en meer. Een paar voorbeelden.

Aletta, voormalige naam van, kennisinstituut voor vrouwengeschiedenis en emancipatie

Vanaf augustus 2009 tot 2012 droeg het kennisinstituut voor vrouwengeschiedenis en emancipatie met trots haar naam. Het instituut bewaart en archiveert vrouwengeschiedenis. Het is ooit begonnen met het archief van Aletta Jacobs. Met honderden archiefstukken die getuigen van haar opmerkelijke leven. Maar informatie of archieven van recentere geschiedenis zoals Dolle Mina tot en met plattelandsvrouwen verenigingen zijn ook bij Aletta te vinden.
www.atria.nl
Aletta: hoe zien hedendaagse Aletta's eruit?

Planetoïde Aletta Jacobs

Sinds 30 januari 2010 cirkelen vier nieuwe 'Nederlandse' planetoïden rond in ons zonnestelsel. Eén ervan is vernoemd naar de eerste Nederlandse vrouwelijke arts en voorvechtster van het vrouwenkiesrecht, Aletta Jacobs. De vernoeming geschiedde door de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels, op voordracht van de Haarlemse wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar en Loes Timmerman. De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft de voorstellen op zaterdag 30 januari 2010 - traditioneel bij volle maan - bekrachtigd.
www.astronomie.nl

Aletta Jacobsprijs

De Aletta Jacobsprijs is een prijs die om het jaar door de Rijksuniversiteit Groningen wordt uitgereikt aan "een vrouw met een academische opleiding die een voortrekkersrol vervult op emancipatiegebied en een voorbeeldfunctie vervult voor andere vrouwen". De prijs is genoemd naar Aletta Jacobs, de eerste vrouw die aan een Nederlandse universiteit studeerde.
Wikipedia

Woonhuis Aletta

Hier woonde Aletta gedurende haar jaren in Amsterdam.
Tesselschadestraat 15 te Amsterdam

2011 en 2012 Restauratie grafmonument Aletta Jacobs succes

Het grafmonument van Aletta Jacobs op Begraafplaats en Crematorium Westerveld Driehuis was dringend aan restauratie toe. Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis (het huidige Atria) heeft via crowdfunding en sponsoring voldoende geld binnengehaald om het monument op te knappen.
Grafmonument Aletta Jacobs en Carel Victor Gerritsen


Pottenbakkersgang Openluchtmuseum 2012

In het openluchtmuseum zijn een aantal huisjes uit de Jordaan (Amsterdam) overgebracht, met als thema’s o.a. armoede en zorg. Daarbij is Aletta Jacobs en haar Jordaanse spreekuur mee uitgebeeld. De opening vindt plaatst op dinsdag 3 april.
Lees meer bij het openluchtmuseum
1954  Den Haag:  de dr. Aletta Jacobsweg onthuld en 12-2-1959 Amsterdam: op de Tesseschadestraat 15 werd een bronzen plaquette onthuld