copyright IIAV
    

copyright IIAV

Welkom

U bent op de site van Aletta Jacobs (1854-1929), een vrouw die het aanzien van Nederland veranderd heeft. Nog altijd heeft haar naam een bekende klank. Dat is terecht. Bij Aletta (het voormalig Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV)), zijn honderden archiefstukken aanwezig die getuigen van haar opmerkelijke leven.

Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die een H.B.S. bezocht, de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, de eerste vrouw die arts werd en de eerste vrouw die promoveerde. En zij had nog meer verdiensten. Enkele voorbeelden slechts: zo'n kwart eeuw lang stond zij in Nederland aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht, en in haar missie voor wereldvrede bezocht ze de toenmalige Amerikaanse president Woodrow Wilson.

copyright IIAV

Ook voor Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis, is Aletta Jacobs van groot belang. Bij de oprichting van het IIAV in 1935 als het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV) bestond het hart van de collectie uit de nagelaten bibliotheek en archieven van Aletta Jacobs. Dat was het beginpunt voor onze collectie, die momenteel vele tienduizenden delen omvat.

Deze site geeft een beeld van Aletta Jacobs. En meer dan dat. U vindt er ook een weergave van een tijdperk in Nederland, waarin vrouwen een achtergestelde positie hadden. Dat daarin verandering is gekomen, danken we in belangrijke mate aan Aletta Jacobs.

English print mail