dr. Aletta H. Jacobs (1854-1929)
copyright IIAV
biografie door & over thema's fotoboek wereldreis jaartallen extra's faq tentoonstelling
 
Tentoonstelling    Impressie        Aletta nu            Quiz          Uw reacties  
 
Aletta Nu

Wat is de actuele betekenis van Aletta Jacobs? Wat weten Nederlanders van nu over haar? Wie laat zich door haar inspireren? Hoe is het tegenwoordig gesteld met de gelijke rechten van mannen en vrouwen? Zes zittende Tweede Kamerleden geven op de tentoonstelling hun mening. Verder komen onder anderen ook een meisje dat naar Aletta is genoemd en de biografe Mineke Bosch aan het woord.

 
 
Caro Aletta van Tilburg uit Hoogland, geboren 1991: "Ik ben genoemd naar Aletta Jacobs, zij was een strijdster voor vrouwenrechten. Ik weet al heel lang dat ik naar haar genoemd ben, maar eerst wist ik niet precies wat ze had gedaan.
Aletta wou gaan studeren, maar mocht niet omdat alleen jongens dat mochten. Vader had haar opgegeven. Toen is ze alsnog gaan studeren. Ze werd wel gepest omdat ze het enige meisje in die hele school was, maar ze zette door en maakte haar studie wel af.
Waarom ik Caro heet, weet ik niet. Dat vragen we aan mijn moeder. Caro betekent 'vrije vrouw'. Ik was toen ook een fan van actrice Caro van Eijk. Aletta betekent 'vrouw met een nobel karakter'
Beroep? Ik wil architect worden, maar dat zal haast niet lukken, want ik zit op het VMBO in de tweede klas. Het lijkt me leuk om huizen te bouwen.
Held/in of Favoriete persoon? Die heb ik niet maar als je zou vragen 'wie is de beste Judoca?', is dat Mark Huizinga
Lievelingsboek? Alleen op de wereld."

 
Mineke Bosch, historica: "In mijn onderzoek vond ik het fascinerend om Aletta Jacobs te zien bewegen tussen de vroege radicalen. Haar verlichte ideeŽn over broederschap en zusterschap gingen gepaard met een Westers superioriteitsdenken dat je niet verwacht van feministen."
 
 
 
Kunstenares Lyd Gunning uit Bemelen: geÔnspireerd door Aletta Jacobs.
 
Website gemaakt door leerlingen van het Aletta Jacobs College in Hoogezand ter gelegenheid van de tentoonstelling in de Tweede Kamer. Zie http://www.alettajacobs.org/scholierenproject
 
 
 
VWO 3 leerlingen van het Aletta Jacobs college in Hoogezand geven een les over de naamgeefster van hun school op hun eigen oude basisschool, Het Ruimteschip.
April 2005

 
VWO 3 leerlingen van het Aletta Jacobs college in Hoogezand geven een les over de naamgeefster van hun school op hun eigen oude basisschool, Het Ruimteschip.
April 2005
 
 
 
Ella Kalsbeek (PvdA): "Aletta Jacobs heeft zich ook in sociaal opzicht geprofileerd. Het is een heel indrukwekkende vrouw geweest."

 
Nihat Eski (CDA): "Ook mannen moeten zich ervan bewust zijn dat politieke participatie van vrouwen belangrijk is."
 
 
 
Fatma Koser Kaya: "Vrouwen, pak je kansen. Er is in Nederland veel mogelijk. Gender-beleid blijft noodzakelijk."
Bas van der Vlies: "Vrouwen kunnen geen volwaardig lid zijn van de SGP. Aletta Jacobs zou daar heel wat kritiek op hebben gehad."  
Bas van der Vlies: "Vrouwen kunnen geen volwaardig lid zijn van de SGP. Aletta Jacobs zou daar heel wat kritiek op hebben gehad."
 
 
 
Naima Azough: "Aletta Jacobs deed ook veel voor gewone vrouwen, hun arbeidsomstandigheden verbeteren. Tegenwoordig lijkt de discussie over feminisme alleen te gaan over hoofddoekjes. Maar arbeid, onderwijs en de discriminatie van (ook allochtone) vrouwen is minstens zo belangrijk."

 
Anouchka van Miltenburg: "Zonder Aletta Jacobs had ik hier misschien helemaal niet gezeten. Als meer vrouwen actief deelnemen aan de politiek, dan kunnen we iets veranderen. Daar ben ik evenals zij van overtuigd."

 
...meer weten over vrouwen in heden en verleden? Raadpleeg het IIAV.
English print mail